Με απόλυτη επιτυχία και ζηλευτές τιμές και υποδοχές που ξεπερνούν τα συνηθισμένα όρια, στέφθηκε η Αποστολή Ειρήνης που διοργάνωσε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Βαλκανική Αμφικτυονία- Σύνδεσμος Νέων Βαλκανικών Χωρών» στο Δημόσιο Σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Χωριού Καλιβατσίου, που βρίσκεται στο Νομό Τεπελενίου της Νότιας Αλβανίας, στο διάστημα μεταξύ 3- 5 Αυγούστου 2007.
Με σύνθημα τη φράση «μη ρωτάς τί κάνει η πατρίδα για σένα, ρώτα τί κάνεις εσύ για την πατρίδα» και σύμβολό τους μία ελληνική και μία αλβανική σημαία, οι τρεις εκπρόσωποι της Βαλκανικής Αμφικτυονίας που δραστηριοποιούνται σε θέματα Ειρήνης, κ. Ελένη Μαντρατζή, Δικηγόρος και Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Βαρβάρα Κορωναίου, Ιατρός και Υπεύθυνη Διαβαλκανικών Σχέσεων και κ. Νίκος Άγκος, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας και Υπεύθυνος Αδελφοποιήσεων, Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων και Έρευνας Αγοράς, «παιδί θαύμα» της Αλβανίας, όπως είχε χαρακτηριστεί, ο οποίος και κινητοποίησε και ενθάρρυνε την προσπάθεια αυτή μέσω της μεγαλύτερης ελληνοαλβανικής σελίδας- blog που διατηρεί στην Ελλάδα (agonek.blogspot.com), καθώς και, μαζί με 110 μαθητές αλβανικής καταγωγής και τους άξιους δασκάλους– σωστούς παιδαγωγούς τους, από το εν λόγω Σχολείο Καλιβατσίου, υπέγραψαν πρωτόκολλο αδελφοποίησης και συνεργασίας, ανταλλάσσοντας ένθερμο χαιρετισμό φιλίας και ειρηνικής συνύπαρξης και υψώνοντας μαζί τη φωνή και το παράστημά τους για ν’ αποδείξουν πως η διπλωματία των λαών όταν έχει τα θεμέλιά της στην παιδική ηλικία αποτελεί εγγύηση και επένδυση για το ειρηνικό μέλλον μίας χώρας.








Κατά την αποστολή αυτή πραγματοποιήθηκε παράδοση σχολικού υλικού στα 110 παιδιά του Σχολείου, που αποτελείτο από είδη γραφικής ύλης (κασετίνες, μολύβια, στυλό, ξύστρες, σβήστρες, πλαστελίνες κ.τ.λ.), είδη σχολικού εξοπλισμού (σακίδια σχολικά), καθώς και είδη ανάγνωσης και γραφής (τετράδια, μπλοκ ιχνογραφίας κ.τ.λ.).
Παράλληλα δε, και στα πλαίσια της 70ης Επετείου Ίδρυσης και Λειτουργίας του εν λόγω Σχολείου έλαβε χώρα ελληνοαλβανική πολιτιστική εκδήλωση με την υποστήριξη πολιτικών κι εκπαιδευτικών αρχών του τόπου, με παρουσίαση μέρους χορών, θεατρικών εκπαιδευτικών παραστάσεων, εθνικών ποιημάτων με ειρηνικό νόημα, καθώς και της παράδοσης των δύο χωρών, ενώ ακολούθησε και πρόγραμμα προβολής του ελληνικού και αλβανικού πολιτισμού και προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και της Αλβανίας, μέσα από την προσφορά σχετικού υλικού στα παιδιά, τους δασκάλους και λοιπούς σχολικούς και τοπικούς φορείς, το οποίο πλαισίωσε ανταλλαγή σημαιών, τις οποίες τα Αλβανόπουλα κρατούσαν διασταυρωμένες, επίσης λοιπών συμβόλων- ενθυμίων και αναμνηστικών δώρων, εμφύτευση καλλωπιστικού φυτού σε ένδειξη αγάπης και σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο μερών, καθώς και τοποθέτηση της πινακίδας του Σχολείου στον προαύλιο χώρο.
Την προώθηση αυτή διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας που κατατείνουν στη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών, επισφράγισαν με την απλόχερη προσφορά και χορηγία τους, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξη, καθώς και μεγάλοι και αξιόλογοι χορηγοί και ιδιώτες, όπως το Κατάστημα Παιγχνιδιών «TOYS ACADEMY- Αφοι Πανταζόπουλοι», τα Βιβλιοπωλεία «Κοραής» και κ. Ασημακόπουλος, «Η Γωνιά» και κ. Παπαγιάννης, «Papeterie» και Οικ. Ρουσσόγλου, «Μπέζα», «Τσιβίλογλου», «Γεωργάκης», το Κατάστημα Κηπευτικών Ειδών «AGRO» και Οικ. Προδρομίδη, η Εταιρεία Σημαιών, Επάθλων και Λαβάρων «Κοκκώνης», το ΚΤΕΛ Αυλώνας- Αθήνας και ο κ. Γιουλιάν, ο κ. Ken Paul Jahuar Llaro, Πολιτικός Επιστήμων, Διευθυντής της Αντιπροσωπείας Χημικών Ειδών «Prochem INC Peru SAC» και Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών του Περού, η κ. Γεωργία Καρκαλή, Δικηγόρος, η κ. Κωνσταντίνα Καρκαλή, Πολιτικός Επιστήμων, η κ. Άννα Φουντουκά, Συνταξιούχος, η κ. Γεωργία Χατζηδήμου, Ιδιωτική Υπάλληλος, η κ. Ματίνα Γιαννακοπούλου, Συνταξιούχος, και δεκάδες άλλοι Ιδιώτες που συνεισέφεραν οικονομικά για την πραγματοποίηση της Αποστολής Ειρήνης στην Αλβανία μέσω του τραπεζικού λογαριασμού της Βαλκανικής Αμφικτυονίας.