Ευλογημένοι οι Έλληνες Ομογενείς του Περού, Περουβιανοί και Φίλοι του Ελληνισμού, που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές την ημέρα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2008 στο Πίσκο του Περού, στα πλαίσια της Αποστολής για Αδελφοποίηση και Συνεργασία που οργάνωσε η Βαλκανική Αμφικτυονία- Σύνδεσμος Νέων Βαλκανικών Χωρών με την Ελληνική Κοινότητα του Πίσκο. Η εν λόγω αποστολή, που εντάσσεται στα ευρύτερα ανθρωπιστικά προγράμματα της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, που σκοπό έχουν την προσέγγιση των Νέων των Βαλκανίων με τους Νέους όλου του κόσμου, πραγματοποιήθηκε υπό τη σκέπη του Δημαρχείου του Σαν Αντρές του Πίσκο και της Ελληνικής Πρεσβείας στο Περού.
Με την ελληνική σημαία ν’ ανεμίζει κατά τη διαδρομή Λίμα- Πίσκο, το αυτοκίνητο της ελληνικής αποστολής, που αποτελείτο από τον κ. Χαρίσιο Βαρδάκα, καταγόμενο από την Κοζάνη, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και επιχειρηματία στο Περού, την κ. Ελένη Μαντρατζή, Πρόεδρο της Βαλκανικής Αμφικτυονίας και δικηγόρο και τον κ. Κεν Πολ Χάγουαρ Γιάρο, Πυραγό του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών του Περού και πολιτικό επιστήμονα, έφτασε το πρωί της 25ης Μαρτίου 2008 στην ιστορική πόλη του Πίσκο, περιφέρειας του Ίκα και κέντρου του αρχαίου πολιτισμού των Νάσκα, περιοχή που μόλις επτά μήνες πριν, είχε πληγεί από το φονικό σεισμό της 15ης Αυγούστου 2007, και για την οποία η Βαλκανική Αμφικτυονία είχε παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος Εθελοντών του Περού.















Ανήμερα την Εθνική Επέτειο, 450 Έλληνες Ομογενείς και άλλοι τόσοι Περουβιανοί και Φίλοι του Ελληνισμού, με σημαίες ελληνικές και πανό που έγραφαν το ελληνικό επίθετο καθενός, όπως Κομνηνός, Φαλκώνης, Βατικιώτης, Αλβανίδης, Καντιώτης, Καρασόπουλος, Γκίκας, Κανέλλος, Κωνσταντίνου, Βάργκας, Παναής, Παναγός κ.α., είχαν φορέσει τα γιορτινά τους για να παραστούν στην τελετή που έγινε στο Δημαρχείο του Σαν Αντρές, για την υπογραφή της εν λόγω Αδελφοποίησης, παρουσία του Δημάρχου κ. Χουάν Βερεάρα Μάτα, κοινωνικών φορέων του τόπου και σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως της εθνικής ποιήτριας του Περού, Αμαλίας Γκίκα, του Πατέρα Αλφόνσο Κομνηνού, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας του Πίσκο κ. Άγγελου Γκίκα και του Γραμματέα αυτής κ. Υβάν Γκρός Μοντέρο, απόγονου του Χουάν Κομνηνού, όλων ελληνικής καταγωγής.
Στην ομιλία του ο κ. Βαρδάκας τόνισε την ελληνική καταγωγή και τις κοινές ελληνικές ρίζες που μας ενώνουν με το λαό αυτό, ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων, όπως επίσης και τη σημασία της εθνικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας για τη λαμπρή σταδιοδρόμησή της σε κάθε γωνιά της γης, ενώ η κ. Μαντρατζή αναφέρθηκε στο νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στην ανάγκη αναπτέρωσης του ελληνικού πνεύματος και στοιχείου σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, όπως στις μακρινές Άνδεις, μαζί και το καθήκον κάθε Έλληνα να κερδίζει σε αυτά τα εδάφη όλο και περισσότερους φίλους του Ελληνισμού, κλείνοντας μάλιστα το λόγο της μ’ ένα επίκαιρο κείμενο γραμμένο στην ισπανική με αμιγώς ελληνικές λέξεις, που ενθουσίασε το κοινό.
Συγκλονιστικές στιγμές έζησαν οι παρευρισκόμενοι κατά την παράδοση της ελληνικής και της περουβιανής σημαίας από τις Στρατιωτικές Αρχές του τόπου στο Δήμαρχο και την εθνική παρέλαση που ακολούθησε στους δρόμους “Grecia” και κατά μήκος της παραλίας “Atenas”, όπως ονομάζονται. Με μεγάλη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε η έπαρση των δύο σημαιών, στην κεντρική πλατεία του Σαν Αντρές, της μεν ελληνικής από την κ. Μαντρατζή, της δε περουβιανής από τον κ. Βαρδάκα, συνοδεία των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και του Περού αντίστοιχα, τους οποίους το πλήθος συγκινημένο έψαλλε.
«Δε φανταζόμασταν ποτέ ότι στην πόλη που για μήνες μύριζε πτώματα ανθρώπων και ζώων, λόγω του καταστροφικού σεισμού του περασμένου Αυγούστου, και όπου στην αποστολή μας ως Πυροσβέστες, με δυσκολία ξεχωρίζαμε το χώμα από το πτώμα, θα συγκεντρωνόμασταν όλοι, υπό τη θέα αυτή των γκρεμισμένων σπιτιών, των χωρισμένων στα δύο εκκλησιών και των καταυλισμών των σεισμόπληκτων, για να ψάλλουμε τον εθνικό ύμνο των δύο χωρών που σήμερα μας ενώνουν», είπε ο κ. Κεν Πολ Χάγουαρ Γιάρο.
Κατά το τέλος της εκδήλωσης Έλληνες και Περουβιανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και γύρω από το ξενοδοχείο “Grecia”, μέσα στα ερείπια του οποίου από το σεισμό, ξεχώριζαν μόνο δύο μικρές επιτραπέζιες σημαίες, η ελληνική και η περουβιανή, στολισμένες μέσα σ’ ένα βάζο, για να χορέψουν σε κύκλο ενωμένοι παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας και του Περού.
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Πίσκο του Περού ήταν απλά μοναδικός, αφετηρία καθιέρωσης της 25ης Μαρτίου ως εθνικής αργίας στο Πίσκο, σημείο κομβικό για την ένωση των δύο λαών της Μεσογείου και του Ειρηνικού, όπως Έλληνες και Περουβιανοί το είδαν και το φώναξαν εκείνη την ημέρα με τα λόγια «Viva Peru, Viva Grecia, Viva la Comunidad Helenica”! Και είναι γεγονός, αν κάποιος σήμερα ταξιδέψει προς τις μακρινές Άνδεις του Περού, μην παραλείψει να επισκεφτεί το Σαν Αντρές του Πίσκο∙ από την 25η Μαρτίου του 2008, οι δύο σημαίες στέκουν περήφανες και κυματίζουν ενωμένες ψηλά…