… Γιατί σε σας, τους Έλληνες Ομογενείς του Περού, που οι ρίζες σας ενώνονται μ’ έναν εξίσου αξιόλογο, ιστορικά σημαντικό και αρχαίο πολιτισμό, αυτόν των Ίνκας, οι οποίοι όπως και οι Έλληνες, διακρίθηκαν για τις μεγάλες εφευρέσεις κι επιτεύγματά τους, η ελληνική καταγωγή αποκτά ουσιαστικό νόημα, γίνεται και βιώνεται πραγματικά αληθινή∙ γιατί, αυτό που για εμάς είναι καθημερινό, για σας είναι το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο∙ αυτό που για εμάς εξυπακούεται, για σας κατακτάται∙ αυτό που εμείς ασυνείδητα ενίοτε ζούμε, εσείς συνειδητά το αναδεικνύετε και το προβάλλετε στα πέρατα του κόσμου…∙ και τη μεγάλη Επέτειο, που όλοι οι Έλληνες σήμερα, απανταχού ανά την υφήλιο εορτάζουμε, εσείς την αναβιώνετε…
Με τα λόγια αυτά η Ελένη Μαντρατζή, δικηγόρος και πρόεδρος της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, χαιρέτησε τους Έλληνες Ομογενείς της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα, στην εκδήλωση της Αδελφοποίησης που διοργάνωσε η Βαλκανική Αμφικτυονία με την Ελληνική Ομογένεια- Κοινότητα της Λίμα, στο Σχολείο της Ελληνικής Ομογένειας της Λίμα, στις 19 Μαρτίου 2008, εντάσσοντάς την στα ευρύτερα ανθρωπιστικά- πολιτιστικά προγράμματα προσέγγισης των Νέων των Βαλκανίων με τους Νέους όλου του Κόσμου.
Η εν λόγω αποστολή πραγματοποιήθηκε με τη μεταφορά και παράδοση στην Ελληνική Ομογένεια 200 περίπου κιλών ελληνικών βιβλίων, σχολικών κι εξωσχολικών, ιστοριών, διηγημάτων, παραμυθιών, ποιημάτων, εθνικών και εορταστικών τραγουδιών, ελληνοϊσπανικών λεξικών, οπτικοακουστικού υλικού εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, καθώς και τουριστικού- πολιτιστικού υλικού προβολής της Ελλάδος.
Ο δραστήριος πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας στη Λίμα, που αριθμεί περί τους 1000 Έλληνες, και επιχειρηματίας στο Περού, καταγόμενος από την Κοζάνη, κ. Χαρίσιος Βαρδάκας, ως συνδιοργανωτής και βασικός αποδέκτης του εκπαιδευτικού αυτού υλικού, ανέλαβε τον καταμερισμό του ανάμεσα αφενός στην Ελληνική Κοινότητα της Λίμα, που εκείνες τις ημέρες θα ξεκινούσε τα μαθήματα ελληνικών για το νέο σχολικό έτος, με καθηγήτρια την Ελληνίδα κ. Θέκλη Καρλάφτη, αφετέρου τη νεοσύστατη Ελληνική Κοινότητα του Πίσκο, προκειμένου για την επάνδρωση της ελληνικής βιβλιοθήκης και των δύο κοινοτήτων.









Την εκφώνηση λόγων ακολούθησε η διδασκαλία και παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από τη Θράκη και τη Μακεδονία, με συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων. Συγκινητική στιγμή της εκδήλωσης, που γέμισε όλους με δάκρυα χαράς και περηφάνιας, ήταν η παράδοση της ελληνικής σημαίας στον εκπρόσωπο και γραμματέα της νεοσύστατης Ελληνικής Κοινότητας του Πίσκο, κ. Γουόλτερ Υβάν Γκρός Μοντέρο, απόγονο του Χουάν Κομνηνού, ελληνικής καταγωγής, την οποία θα ανύψωναν για πρώτη φορά κατά τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 2008.
Παρόντες στην εκδήλωση Αδελφοποίησης ήταν ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Περού κ. Δημήτριος Σπάρος και η σύζυγός του κ. Σπάρου, που χαρακτήρισαν την προσφορά των χορηγιών ως «σταλμένη από το Θεό για τους Έλληνες Ομογενείς της χώρας», ενώ και ο Πρώτος Γενικός Γραμματέας του Περού στην Ελλάδα κ. Luis Hernan Delgado Vizcarra, και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτριος Παξινός, απέστειλαν μέσω της Ελένης Μαντρατζή το χαιρετισμό τους για τους Έλληνες Ομογενείς του Περού, με την ευχή οι συνεργασίες που τους ενώνουν να πληθαίνουν πάντα δημιουργικά και για την πρόοδο των δύο χωρών.
Εξάλλου, την ευρύτερη έννοια της συναδέλφωσης και ανάπτυξη της πολιτιστικής κι επί θεμάτων τεχνογνωσίας συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Περού επισφράγισε και μία συμβολική κίνηση δωρεάς ενός ιστορικού- μουσειακού κράνους του Ελληνικού Σώματος Πυροσβεστών και της αντιπροσώπου του και Υποπυραγού κ. Κατερίνας Σφυρή, προς το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών του Περού και τον Πυραγό κ. Κεν Πολ Χάγουαρ Γιάρο, συνδιοργανωτή επίσης της εκδήλωσης της εν λόγω Αδελφοποίησης με την Ελληνική Κοινότητα.
Στη συλλογή του εκπαιδευτικού υλικού συνέβαλε άμεσα η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ιερά Δρυς Κέλλας», με έδρα τη Φλώρινα, της οποίας ο αξιόλογος πρόεδρος Θεόδωρος Κύρκος, έντονα ευαισθητοποιημένος γύρω από τα εθνικά θέματα και την υποστήριξη των Ελλήνων ανά την οικουμένη, είχε από καιρό κινητοποιήσει σχολεία και κοινωνικούς φορείς της Φλώρινας, να προβούν σε συλλογή καινούργιων ή χρησιμοποιημένων βιβλίων, τόσο για τη συγκεκριμένη αποστολή όσο και για κάθε μέλλουσα να προκύψει, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Ν. Φλώρινας, κ. Δημήτριο Ηλιάδη, το Δήμαρχο Κ. Κλεινών Φλώρινας και άλλους φορείς του τόπου.
Συγκινητική επίσης, ήταν η πρωτοβουλία της μικρής μαθήτριας της Ε’ Δημοτικού του 12ο Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου Αναστασίας Λανταβού- Γιαννοπούλου, που ως πρόεδρος της τάξης της, συνέλεξε από κάθε συμμαθητή της τόσο καινούργια και χρησιμοποιημένα βιβλία για τους συμμαθητές της Έλληνες Ομογενείς του Περού, όσο και Εκθέσεις- Γράμματα, που κάθε παιδί έγραψε με θέμα «τί θα έλεγα στους Έλληνες των Άνδεων και Φίλους του Ελληνισμού του Περού».
Άπλετη και σημαντικότατη ήταν ακόμη η προσφορά των χορηγών «Εκδόσεις ΔΕΛΤΟΣ» και του κ. Αρβανιτάκη, «Εκδόσεις ΟΡΙΩΝ», «Εκδόσεις Σουσαέτα», της κ. Βίβιαν Καλύβα, Οικονομολόγου, της κ. Δήμητρας Μπαμπούρη, Δικηγόρου Τρικάλων, της κ. Ειρήνης Στασινοπούλου, Συγγραφέως, καθώς και του Βιβλιοπωλείου της Φλώρινας «Παπαγιάννης» και της κ. Βαρβάρας Κορωναίου- Κυριακίδου, Ιατρού Φλώρινας, της Εταιρείας Σημαιών, Επάθλων και Λαβάρων «Κοκκώνης», όπως επίσης και του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας. Καθοριστική ήταν, τέλος, η συμβολή της Αεροπορικής Εταιρείας IBERIA και της κ. Νάντιας Ζωγράφου, Διευθύντριας Πωλήσεων, που ανέλαβε και αναλαμβάνει σε κάθε Αποστολή τη δωρεάν μεταφορά των χορηγιών.