Το Space Camp, κέντρο Αστροναυτικής και Διαστημικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κι έχει παραρτήματα ανά τον κόσμο, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μαθητές της Βαρβακείου Σχολής, κατά το διάστημα μεταξύ 3- 9 Ιουλίου 2005.
Το Space Camp υποστηρίζεται από το Διεθνή Σύνδεσμο «Global Friendship Through Space Education» (Παγκόσμια Φιλία μέσω της Εκπαίδευσης για το Διάστημα) και τελώντας υπό την ευγενή χορηγία της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, Οργάνωσης Μη Κυβερνητικής- Μη Κερδοσκοπικής, προσφέρει προγράμματα διαστημικής εκπαίδευσης, που βασίζονται σε δεδομένα της NASA, ενώ οι νέοι ηλικίας 12- 16 ετών, που συμμετέχουν σ’ αυτό προέρχονται από χώρες όλου του κόσμου.












Κατά τη διάρκεια του επταήμερου προγράμματος οι μαθητές του Βαρβακείου Σχολείου ενημερώθηκαν από Αμερικανούς Αστροναύτες και ερευνητές της NASA επί θεμάτων που άπτονται της διαστημικής και αστροναυτικής επιστήμης, αποκομίζοντας σπάνιες εμπειρίες γύρω από πυραύλους, διαστημόπλοια, διαστημικά ταξίδια, τη ζωή και επιβίωση στο διάστημα και γινόμενοι έτσι οι ίδιοι μελετητές και πλήρωμα εξομοιωτών διαστημοπλοίων σε λειτουργία.
Παράλληλα ήρθαν σε επαφή με ομοτίμους τους συμμαθητές από διάφορες χώρες του κόσμου, ανταλάσσοντας εμπειρίες επί σημαντικών επιστημονικών, αλλά και κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων και καλλιεργώντας με τον τρόπο αυτόν αληθινές φιλίες πέρα από «σύνορα γης και πολιτισμών».
Με πρωτοβουλία της Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Βαρβακείου Σχολείου κ. Γιώτας Γκατζούνη, αλλά και έντονη την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους όλου του προσωπικού των καθηγητών του Σχολείου, η κ. Ελένη Μαντρατζή, Δικηγόρος, Πρόεδρος της Βαλκανικής Αμφικτυονίας και Τοπική Συντονίστρια του SPACE CAMP στην Ελλάδα προσκλήθηκε και ενημέρωσε σχετικά τους καθηγητές και μαθητές του Σχολείου, στα πλαίσια εκδήλωσης που έλαβε χώρα την παγκόσμια ημέρα του διαστήματος, 5 Οκτωβρίου 2004, στη Βαρβάκειο Σχολή.
Οι μαθητές της Βαρβακείου Σχολής διακρίθηκαν για το υψηλό ήθος τους, το μορφωτικό τους επίπεδο και για το ενδιαφέρον τους για θέματα αστροναυτικής. Επικεφαλής της επταμελούς ελληνικής αποστολής επελέγη ο κ. Λεωνίδας Μάντζος, Καθηγητής Χημείας της Βαρβακείου Σχολής, που διακρίνεται επίσης, για τις μελέτες του σε σχετικά επιστημονικά θέματα, καθώς και για την άριστη επικοινωνία του με μαθητές κάθε ηλικίας.