Δελτίο Τύπου
Αμφικτυονία
Αργεντινή, Μπουένος Άιρες, 25 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου 2023
(Α’ Μέρος: Αποσπάσματα από το Ημερολόγιο της Ελένης Μαντρατζή/
Β’ Μέρος: Κυρίως μέρος δελτίο τύπου)
————-
Α’ Μέρος: Αποσπάσματα από το Ημερολόγιο της Ελένης Μαντρατζή:
-
Δήμος Μπουένος Άιρες, Εορτή Ελληνισμού, Νόστος:
… Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα, κάνοντας φιλόξενη κάθε πόλη του κόσμου, της Αθήνας, του Μπουένος Άιρες, της Στοχκόλμης και της Κωνσταντινούπολης, της Χαράρε, της Χιροσίμα και του Λονδίνου, του Αγίου Παύλου, της Μπογκοτά, του Ανταναναρίβο, της Αλεξάνδρειας, της Ιερουσαλήμ, της Πρετόριας, του Μοντεβιδέο, της Καλιφόρνιας…
Κι όπου δε βρεις φιλοξενία, θύμισε στους ανθρώπους τί εστί αγάπη οικουμενική, και ενδυνάμωσέ την…
… Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα…»
(Απόσπασμα από το λόγο της Ελένης Μαντρατζή στο Δήμο Μπουένος Άιρες, Parque de la Ciudad, Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος, Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2023).
… εν μέσω δύο ωρών και πενήντα λεπτών ανάπαυσης σε πενήντα μία συνεχείς ώρες εγρήγορσης από την αναχώρηση απ’ την Ελλάδα, για ν’ αναπαραστήσουμε την πρωθιέρεια και να προσγειωθούμε σε μια συγκίνηση εθνική…
… Κάθε αυτοκίνητο Έλληνα Ομογενή, κι από ένα σύστημα πλοήγησης σε γλώσσα ελληνική, αν και σε ενικό αριθμό, και «στρίψε αριστερά», «στρίψε δεξιά», και κάπως έτσι, μπερδέψαμε το Παλέρμο της Αργεντινής με το Παλέρμο Ιταλίας, ωστόσο βρίσκαμε πάντα τον προορισμό μας˙ … Νόστου και Τσαρδίκου Χριστίνας πινελιά, ηχεία ασύρματα και πολυφωνικά, Techos Azules, Σκεπές Γαλάζιες, Parque de la Ciudad, Πάρκο της Πόλης, κι όλα πανέτοιμα για τη μεγάλη Ελληνική Εορτή στο Δήμο Μπουένος Άιρες. Παρούσα και η Ελληνική Κοινότητα Βερυσσού, η πρώτη της Αργεντινής Δημοκρατίας! Στα μπροστινά καθίσματα κι ο κύριος Βουκελάτος, πρόεδρος πιστός της μίας Ομογένειας, και πανταχού παρών σε όλες τις εκδηλώσεις!
… Νικόλας, Ραφαέλα, Δήμητρα και Κότσι, στα χνάρια του Σαλβαδόρ, ενός πατρός Φιλέλληνα, όλοι στη σκάλα του ελαιοχρωματιστή, χωρίς σειρά, κι όποιος χωρέσει πρώτος, έχοντας πίσω μας για φόντο, τον ήλιο της Αργεντινής, να μην ξεχνιόμαστε…˙ … μα προσοχή στα ατυχήματα, ανεβαίναμε και ξανακατεβαίναμε, ψάχνοντας γάτζους, ταινίες, κρεμαστάρια, σημαίες, σημαιάκια…˙ … υποδήματα μπαλέτου σε θήκη γκρι και ο απόλυτος συντονισμός, χορός μιλόνγκα, χορός ελληνικός, χορός διεθνής, χορός μιας Ηλιάδας, κι η πίστα από μάρμαρο να δίνει φως στην πρώτη έκφραση ανθρώπινης ψυχής!
… συγκροτήματα, ανάμεσά τους και το «Μπαλέ Μαντήλι Χουβενίλ», «Μπαλέ Αδούλτος Αγκαλιά», και μονομιάς σαν να βρεθήκαμε στη Μύκονο με τον μπαλαριστό Μυκόνου! Τικ τρομαχτόν ποντιακόν, συρτός απλός, συρτός χανιώτικος, σούστα και μπάλος και μαζωμένος Λέσβου, που έγινε ζωναράδικος, ώσπου μικροί, μεγάλοι, παιδάκια με φανταχτερό κραγιόν και κόκκινο κοστούμι, βγήκαν με θάρρος στη σκηνή για να τιμήσουν την «εσκουέλα ιδιομάτικα», σχολείο εκμάθησης της γλώσσας μας, και φοιτητές κι Ομογενείς, Αργεντινοί και Φίλοι του Ελληνισμού ξεχύθηκαν παντού˙ … Πανελλήνιος, Σωκράτης, Περιφέρεια του Νότου, και πιο ψηλά από τη Ριόχα, Μαρ Ντε Πλάτα, κι ανάμεσά τους κι ο ερευνητής ο Ζόρζι Μπάζη ο Μοχαμάντζι, ελληνικής, βραζιλιανικής και λιβανέζικης καταγωγής, άρτι αφιχθείς με πτήση διά Χιλής…, όλοι εδώ, για να τιμήσουμε από νωρίς το μεσημέρι, τον Ελληνισμό!
«… Και πείτε μου», ρώτησε ανυπόμονα η Βικτώρια ενός γεμάτου ακροατηρίου, «πώς ονομάζεται η μόλις εμφανισθείσα φιλάνθρωπα, δικηγόρος, μπαϊλαρίνα, γυναίκα λαμπρή; Περιμένω απάντησή σας στο γουατσάπ…»












2.Εθνικό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Νόστος, Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό:
… Ελληνισμός κι Ολυμπισμός, η Φλόγα μας θα μείνει πάντα αναμμένη…
… Παρήλθαν δέκα πέντε έτη από την τελευταία μου αποστολή στην Αργεντινή και το Μπουένος Άιρες, έτους 2008, για να ξαναδιανύσω δώδεκα χιλιάδες χιλιόμετρα, με μόνο κίνητρο να μεταλαμπαδεύσω διά της παρουσίας, της φωνής και του χορού μου, όλα αυτά, που αποτελούν κτήμα δικό μου και δικό σας, θεωρώντας ως χρέος μου μία ελάχιστη συμβολή στη διατήρηση του δέντρου αυτού ζωντανού, ποτισμένου και καρποφόρου.
… Γιατί η παρακαταθήκη του Ελληνισμού, της Ορθοδοξίας και του Ολυμπισμού διαπότισε όλο τον κόσμο, κι αποτυπώθηκε σε ιδέες και αξιώματα ζωής, εξελίχθηκε κι αναπαράχθηκε σε όλη την υφήλιο.
… Γι’ αυτό, σας λέω: Προερχόμενοι από κάθε σημείο του πλανήτη γη, Έλληνες και μη, Φιλέλληνες, Ομογενείς, Ημεδαποί, Αλλογενείς κι Αλλοδαποί, Φιλάνθρωποι, λάβετε πρόνοια και πρωτοβουλία.
… Θυμηθείτε ότι αρκεί ένας μόνο, ακατάλληλος άνθρωπος, για να αμαυρώσει μια θέση, οπουδήποτε. Πόσοι ακατάλληλοι άνθρωποι, ακόμη και υπάλληλοι, διευθυντές, πρόεδροι, ηγέτες του κόσμου, βρέθηκαν σε θέσεις ακατάλληλες…
… Γίνετε εσείς οι κατάλληλοι και οι όμορφοι άνθρωποι, εξαιτίας των οποίων μια χώρα θα είναι όμορφη…
… Η κληρονομιά και η ευθύνη μας, ο γνήσιος δεσμός μας με το πολιτιστικό χρέος μας, ως απογόνων ενός πλουσίου πολιτισμού, δεν τελείωσε το 800 π.Χ. ή το 2.000 π.Χ. Βρίσκεται διαρκώς, σε εξέλιξη, κρίνεται και αξιολογείται από εμάς, καταστρέφεται ή εμπλουτίζεται κι αναδεικνύεται από έναν προς έναν εξ ημών και υμών…
… Πυροδοτήστε λοιπόν, εσείς τη φλόγα που ανάβει μέσα σας, κι αν έπαψε ν’ ανάβει ή έπεσαν οι ρυθμοί της, εμπνευστείτε από εμάς και αναβιώστε την. Ξανανάψτε την. Κάντε την να καίει μέρα, νύχτα, όπως και η φλόγα του Προμηθέα, που αποτέλεσε δώρο και ύψιστη ευεργεσία για τον άνθρωπο, συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους αρχαίους και συγχρόνους Ολυμπιακούς Αγώνες.
(Απόσπασμα από το λόγο της Ελένης Μαντρατζή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικονομικών Σπουδών, Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό, Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδος, Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023).
… Νόστος κι ο πόνος μιας ανικανοποίητης λαχτάρας γυρισμού…˙ «… La danza de Zaloggos», χορός Ζαλόγγου. Ωστόσο, «sin embargo, no las veo caidas, sino danzando siempre», δεν τις αντιμετωπίζω σαν γυναίκες που έπεσαν, αλλά ως ηρωίδες που έμειναν στην ιστορία ως αιώνια χορεύουσες!
… κι ανάμεσα στους ομιλητές, η γνήσια εκπροσώπηση από τους Στρόμπωνες Ευβοίας!
… πολλών πόλεων εγένου Ελλάς Ελλάδος, αδελφή ου μόνον, αλλά και μήτηρ καλεί υπό πάντων όστεων… «Helade de la Helade, hermana de muchas ciudades, no solo eso, pues eres llamada madre por todas las ciudades», Εουκλείδες, Περίκλες, και Σολών, είκοσι τέσσερα, είκοσι ένα κι είκοσι δύο γράμματα του ίδιου αλφαβήτου, Κορίνο ντε Ίλιον, Κρεόφιλο ντε Σάμος, Εουρίπιδες, Προκούστο και Ιππόλυτο, αρχαιοτέρα της διφθέρας λέγεις, δέλτον τέ, γράφεις, δέλτον εγγεγραμμένη, θυμοφθόρα πολλά, λέτρας πέλαγας, δορίας, ιονίας, καδμέας και φενίσιας, Γυναίκες της Μάχης, Γυναίκες της Νάουσας, Γυναίκες Εταιρείας Φιλικής, Πανέλληνες, Γραικοί και Πελασγοί, Ρωμιοί και Έλλην, Δωδώνη, Θεσσαλία, Ελένη του Πάρη, της Τροίας, της Αρπαγής και των Επών…
… σουρούπωσε κι ήμαστε ακόμη εδώ…, ακροατήριο, με λάμπα κίτρινη για φωτισμό, και κρύο βαρύ κλιματισμό. Υπήρξαν έντονες στιγμές που ο ύπνος έδινε άνιση μάχη με το πνεύμα. Και τελικά, νικούσε πάντοτε το πνεύμα. Κι ο ύπνος συνέχιζε να αναβάλλεται για μία άλλη μας ζωή, δίχως αργίες, διακοπές και κοσμοσυρροή.
… Μπουένος Άιρες, Αθήνα Αμερικής του Νότου…˙ την τρίτη μέρα του μετρά απόψε το Ελληνικό Συνέδριο, κι εμείς ακόμη βυθιζόμασταν στους μύθους, σ’ ό,τι ένωνε το άγνωστο με το γνωστό…
… οπότε κλείνω και επισημαίνω, «κάνετε κτήμα σας τη ρήση πως όταν είμαστε ενωμένοι κι η Ελλάς ευδοκιμεί, καμία δεν την βλάπτει εχθρική επιδρομή»…
… Ορεστιάδα κι επιρροή σε φιλολογία αργεντινή, μικρές θεές, μικροί θεοί, αρχέτυπα ζωής, «mini diosas, mini dioses, los arquetipos de la vida», Ουλίσες ή Οδυσσεύς, Ακίλες ή Αχιλλεύς, Τεσέο ή Θησείας, Αριάδνα, Αρτεμίσα, Πανδώρα και Κασσάνδρα, Έρα, Περσέφονε, Δεμέτερ, μήτηρ μιας αφθονίας, Άδες και Εφέστος, τα κατορθώματα του Έρκουλες, γενναιοτάτου Ηρακλή, ο δρόμος στην υπέρβαση…
… Κι από το θείο λόγο στη μία θεολογία, αυτοσκόπευση κι αμφισημία, ύβρις και ποίηση από Εσκίλο, κοινώς Αισχύλο, κάθαρση, στα πορτογαλικά κατάρσε, από τον Έφη- Στάθη, ήτοι Ευστάθιο, Έλληνα μοναδικό και Παουλίστα, απ’ το Πετρίτσι των Σερρών, Θεσσαλονίκη, Φλοριανάπολη και Κουριτσίμπα Βραζιλίας, πόλεις πολλές, δίχως προτίμηση κι επιλογή, μα μ’ αφιέρωση σώματος και ψυχής…˙ … θύμιζε την απορία ενός απελπισμένου μονολόγου «… και ποιο στέρνο θα επιλέξω να καρφώσω, για όταν έρθει εκείνη η ώρα»;
… και κάπως έτσι, ταίριαξαν την Ελλάδα με το ταξίδι, που έχει μόνο μετάβαση, μα όχι επιστροφή…˙ οπόταν κι η Σουσάνα με πλησίασε με τον ευκάλυπτο και το εσάνς βασιλικού στο χέρι, προτείνοντας να διαβιβάσω στις αρμόδιες Αρχές, την καθιέρωση ενός διαβατηρίου Φιλελλήνων, «de un pasaporte filoheleno», κι έτσι θα έμοιαζε ο πόνος κατά τί, πιο ελαφρύς κι υποφερτός…
… κι η τελευταία εισήγηση για σήμερα, θα έκλεινε με τη Μαρία Κάλλας, την Κάρμεν και δείπνο στο Παλλάδιον: «…σκλαβιά ή θάνατος, esclavitud o muerte…», «… y al final me enamore trenemamente, και τελικά, ερωτεύτηκα παράφορα…».
Αποσπάσματα από εισηγήσεις ομιλητών κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Ελληνισμό, Εθνικό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικονομικών Σπουδών, Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδος, Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, 27, 28 και 29 Νοεμβρίου 2023.
3.Πανεπιστήμιο Μπελγράνο:
«… Ημέρα ιστορική για εμάς και το Πανεπιστήμιό μας, με φράσεις ελογίου μόνο σε περιβάλλουμε, και πίστεψέ με, άφησες στίγμα ανεξίτηλο σε όλους, πρυτάνεις, καθηγητές, προέδρους, δικηγόρους, μεταπτυχιακούς μας φοιτητές… Τί θάμπος, θαυμασμός, για μια φιλανθρωπία, αδελφοσύνη, κάλλος κι αρμονία, φυσική, πνευματική, διανοητική, εορτάσαμε την Ελλάδα και την Αργεντινή με τόση ένταση, χάριν στην τιμητική ακαδημαϊκή, κοινωνική και ανθρωπιστική σου επίσκεψη, ήρθες και σε μία μόνο ημέρα κατάφερες να μας κινήσεις και συγκινήσεις όλους, η παρουσία σου διαπνέει όλο το κτίριο, από το υπ’ αριθμόν δέκα επτά γραφείο μου έως το αμφιθέατρο, είσαι παντού εδώ, ένα απίστευτο ταξίδι, μία υπόσχεση για εμάς, που έθεσε τις βάσεις για κατορθώματα μελλοντικά, πρωτίστως για ένα παραγωγικό ανθρώπινο δέσιμο, απόλυτη επικύρωση αγάπης, εκείνης της βαθειάς και αληθινής φιλίας μας… Ελένη, δεσμεύομαι να είμαι ένας ακόμη στρατιώτης στην παγκόσμια κινητοποίησή σου στην Αργεντινή, εγώ προσωπικά, μαζί και με τους φοιτητές, και το Πανεπιστήμιό μας…»
Απόσπασμα από τα λόγια προσφωνήσεως του Δρος. Ντίνο Λουίς Μπεγιόριο Κλαμπότ, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μπελγράνο, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023.
… Τούλι από γαλάζιο, μαντόν από λευκό, στα χρώματα της Αργεντινής και της Ελλάδας, και χαρακτηρίστηκε δύο φορές ιστορική από το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, ετούτη η ημέρα˙ διάλεξη, που έκλεισε πρωτότυπα, χάριν χορού, επισημότητα και αίγλη σε χρώματα μπορντώ, και φάκελοι παντού, γεμάτοι από Ελλάδα.
Κι ενόσω τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα ή drones, οι ηλεκτρονικές οθόνες κι οι διαφημίσεις μας, διαδέχονταν η μιά την επομένη, ανάμεσά τους, κι ο πρόθυμος Ιγνάτιος ή Νάτσο, να μαγνητοσκοπεί δηλώσεις, συνεντεύξεις, σε φόντο “U και B”, για ένα Universidad, Πανεπιστήμιο de Belgrano.
… πρόεδρος Δημοκρατίας νεοεκλεγείς, απόφοιτος κι αυτός δικός μας, και ο πολιτικός αντίπαλος, κι αυτός δικός μας, το δίπλωμά τους φέρει την υπογραφή μας, κι απέναντι η οικία του Αϊνστάιν, σήμερα Πρεσβεία Αυστραλίας, δε βρίσκεστε σε μέρη εδώ, τυχαία…
… Πέμπτη σήμερα, και παραδόθηκε κι η δεύτερη μεγάλη ελληνική σημαία για το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, κι απέκτησε μια θέση ανάμεσα στα έθνη των εθνών της κεντρικής εισόδου του, εκεί όπου η μόνη σημαία του Ισραήλ κυμάτιζε μεσίστια, λόγω του ασταμάτητου χτύπου ενός πολέμου λεόντων επί γης…
… Ημερίδα για το δίκαιο του περιβάλλοντος, διατάξεις ποινικού δικαίου, ρυθμίσεις νομοθετικές, μορφές κακουργηματικές…
«… Μολαταύτα, ούτε η απειλή της ποινικής τιμωρίας φαίνεται να φόβισε ή συνέτισε τον άνθρωπο˙ … Ο σωστός χειρισμός της φύσεως και του περιβάλλοντος πηγάζουν, κατευθύνονται και διαμορφώνονται από την παιδεία˙ … Η ευθύνη για τη μόλυνση του περιβάλλοντος οφείλεται στον ίδιο τον άνθρωπο και εξαρτάται από την αρετή και την κακία της ψυχής του˙ … Ας κοιτάξουμε τις περιοχές του πλανήτη Γη και τις τρομακτικές ανισότητες μεταξύ τους, τόσο στο επίπεδο διαβιώσεως όσο και στο πρότυπο καταναλώσεως˙ … Πόσοι άλλοι οργανισμοί δεν εναρμονίστηκαν και δεν μπόρεσαν να συνυπάρξουν με τους υπολοίπους οργανισμούς, ούτε να δώσουν απογόνους κι εξαφανίστηκαν. Ας φανταστούμε τους δεινοσαύρους, που ανθρώπινο μάτι δεν είδε ποτέ, και που δυστυχώς ή ευτυχώς δεν κατατάσσονται στο σύνολο των επί γης σήμερα, διαβιούντων οργανισμών.
… Ας εμπνευστούμε από το ίδιο όνομα που οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν στη φύση, ως ιερή και άξια σεβασμού, αποκαλώντας την «κόσμο- cosmos», δηλαδή κόσμημα ή στολίδι, σύμπαν, ως σύνολο των υπαρκτών πραγμάτων, κι ας μην επιτρέψουμε να σπάσει περισσότερο το κόσμημα αυτό…»
(Απόσπασμα από τη διάλεξη της Ελένης Μαντρατζή, με θέμα «Αριστοτέλης, Περιβαλλοντική Ηθική και Ποινικό Δίκαιο», Διεθνής Διημερίδα με θέμα «Por el derecho humano al futuro, a las puertas de la COP 28, Dubai, Unir, Actuar y Cumplir/ Για το ανθρώπινο δικαίωμα στο μέλλον, στις πύλες της COP 28, Ντουμπάι, Ενωθείτε, Δραστηριοποιηθείτε και Εκπληρώστε», 28ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, με έδρα Expo City, Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023.












4.Ελληνική Κοινότητα:
… Στο πνεύμα αλληλοβοήθειας ιδρυθήκαμε, σ’ αυτό κινούμαστε. Κι ένας απ’ τους μεγάλους ευεργέτες μας, Ωνάσης Αριστοτέλης. Και μ’ έπιασε απ’ το χέρι για να μου δείξει την επιγραφή σε όλο το προαύλιο, «παρατηρήστε την καλά και εστιάστε, μένει αλώβητη στο χρόνο», είπε συγκινημένος ο Στρατιώτης˙ … «Ευγνωμόνως ανατίθεται τοις μεγάλοις ευεργέταις Ωνάσης, Κουμανδάρος, Πολίτης και Γεννάδιος, Παϊσανίδης, Κονιαλίδης, Υφαντίδης, Ευγενίδης και Μουστάκης, Τανίδης, Μαυρίδης, Πατρώνης, Σπυρόπουλος και Μανωλάτος, Λιβιτσάνος, Κατωπόδης, Γουναρίδης, Χαλκιάς, Φουντής και Μανωλίτσης, Φατούρος, Γράψας, Ματθαίου, Μαραγκός και Μιχαλάκης»…
… Όλα όσα μας φέρατε, εδώ θα τοποθετηθούν, στην κεντρική μας τράπεζα, κι ανάλογα με τις ανάγκες μας, θα διατεθούν ισότιμα και δίκαια, είπαν ομόφωνα οι πρόεδροι κύριοι αξιοπρεπείς, Βεργύρης, Βουκελάτος, Στρατιώτης. Κι έτσι κι έγινε.
… και προνοήσαμε από πριν, και τα εκθέσαμε ανά είδος στα μπαλκόνια μας, με θέα το Ντεβότο…˙ κατανεμήθηκαν απ’ την αρχή σε σάκους ταξιδίων και νιώσαμε σαν πάλι να ετοιμάζαμε αποστολή, χορηγίες με νέες ευλογίες, με κάποιες εξ αυτών να έκαναν πρόωρα φτερά, με πρώτες τα καφεκοπτεία «Βραζιλιάνου»…
… Κατάκοποι, κι αυτό για να προλάβω τη ζωή, που έτρεχε, κι αντί να αγχωνόμαστε, αυξήσαμε τη μέρα, προσθέτοντας τις πέντε επιπλέον ώρες της Αργεντινής στις ώρες της Ελλάδας, και έγιναν οι είκοσι τέσσερις, είκοσι εννιά καινούργιες ώρες!
… Ραβιόλια μοσχαράκι, ώρα δευτέρα μεσημβρινή ήταν η καταληκτική, κι οι μαθητές έπαιξαν υπέροχη φλογέρα!
… Κι όλα τα στρώσαμε σε ατελείωτο μακρύ, παραλληλόγραμμο τραπέζι, και βγάλαμε φωτογραφία ομαδική, με μόνο κεφαλάκια στο φακό, για να θυμόμαστε… Αρχιεπισκοπή, Ελληνική Κοινότητα και Νόστος, Ομοσπονδία Ελληνική, κι Άγιος Δημήτριος, Γηροκομείο, Σχολείο Αθηναγόρας, Σχολείο κι Ινστιτούτο «Incorporado Helenico»… Βιβλία ν’ απεικονίζουν την Ελλάδα, Grecia, Κοιτίδα Δύσης, la Cuna de Occidente, Ζατρίκιο, Χορός, κι «Ελένη, Κυριακή, Παρασκευή, λάβετε θέση και απαντήστε, με ποιους τάσσεστε, Σπαρτιάτες ή Αθηναίους»; Κι αν ήταν δυνατόν, παραγγελίες σύγχρονες για άλλους «Μέσσι, Μαραντόνα και Μαρτίνες», ν’ αντικαθίσταντο εδώ με Έλληνες, ιστορικούς και θρυλικούς, αρχαίους φιλοσόφους και Θεούς, θα κάναμε χαρούμενα τόσα παιδιά του τόπου!
5.Αρχιεπισκοπή Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως:
… Κι από εκεί, στο «Πανελλήνιον», που ιδρύθηκε ένα χίλια εννιακόσια είκοσι έξι από τους πρώτους Έλληνες Ομογενείς, με σήμα το στέφανο ελιάς. Και βοηθός πιστός, ο Αλεχάντρο, που κράταγε γερά τις ξύλινες δοκούς, κολλώντας γαλανόλευκες γιρλάντες.
Σέιβο κι άνθος τοπικό, αλφαχόρες για γλυκό, πάστα από μανί του τόπου ή αλλιώς, φυστικοβούτυρο αργεντινό, λουκάνικο από συμπυκνωμένο αίμα αγελάδας για κάποιους τολμηρούς, μιλανέζα από κοτόπουλο για τους λοιπούς, κουνούπι ντάνγκι, κι εδώ μας φάνηκε ότι ανάψαμε περισσότερα «φιδάκια» από κεριά της προσευχής.
Άγιος Νεκτάριος, και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπος Ιωσήφ, με κήρυγμα σοφό.
… Ετοιμαστείτε, σήμερα έχουμε «Μονοεκκλησία» ή μόνη Θεία Λειτουργία σε όλη την Παροικία, είπε η κυρία Χριστίνα, και η μέρα Κυριακή θα μας περίμενε στον Άγιο Νεκτάριο, του προαστίου Εστεβάν και Ετσεβάρια, μαζί με μια δεξαμενή κολυμβήσεως σε έντονο γαλαζωπό, αν και χωρίς νερό, για όλους εμάς, σε ένδειξη ενώσεως και χαράς.
«…Señor ten piedad, Κύριε δείξε έλεος…, δείξε μας το παράδειγμα του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου στην Πεντάπολη, και κάθε σύγχρονου Αγίου, με φλόγα εσωτερική και βούληση θεϊκή, υπομονή καρτερική… Διότι κάθε φορά που ερχόμαστε στην Εκκλησία, συντελείται το σύγχρονο το θαύμα. Αναλογιστείτε τον υπαρκτό εγωισμό και θέστε τον στο περιθώριο, δώστε τόπο στον Ιησού Χριστό, Estela del Dios, ως Άστρο του Θεού…»
(Απόσπασμα από το Κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, Σεβασμιωτάτου Ιωσήφ Μπος, Ορθόδοξη Παροικία Αγίου Νεκταρίου, Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2023).
6. Ελληνικός Σύλλογος Αλληλεγγύης- Γηροκομείο Άγιος Δημήτριος:
… «δίναμε βόλτες» και βόλτες ξανά, επί της Άλβαρες Χουλιάν, τα πάντα για να βρούμε την οδό αυτή, με οδηγό την οργανωτική Κουδάκη Μαριάνχελες˙ κι εισήλθαμε από τον κεντρικό διάδρομο και είδαμε το δέντρο της ζωής και της ανάπτυξης, τρισδιάστατο, ντυμένο στα μπλε, σ’ έναν καθρέφτη, φτιαγμένο από ελληνικές σημαίες, αντί για φύλλα ανά κλαδί.
… πλουσιοπάροχα αγαθά, όλα της αμοιβαίας αλληλοβοήθειας, «de socorros mutuos», χαρά, ανάσταση, χορός κι ανάταση, «μας δώσατε απερίγραπτη χαρά, έως και σήμερα μιλούσα μόνο με τον Κώστα, μα σήμερα μιλώ και με ανθρώπους του έξω κόσμου, κρατήστε το χαρτάκι αυτό, έχει τηλέφωνο σταθερό σε δύο δέκα…, του παρελθόντος του «ακινήτου», όχι του κινητού σημερινού, και φτάνοντας στην Ελλάδα, τηλεφωνήστε και χαιρετήστε εσείς για μένα, τη φίλη μου, κυρία Αγλαδία Ταραβίρα, απόγονο Ελλήνων και αυτή, χαθήκαμε στην προηγούμενη ζωή, την κοσμική…˙ … είμαι ο Πατήρ ο Σταύρος, Έλληνας, όπως εσείς, φορούσα κάποτε κι εγώ θρησκευτική περιβολή, μα τώρα μου έμεινε μόνον η εθνική˙ … ελάτε στο δωμάτιό μου, ανεβείτε, έμαθα ότι μου εξέδωσαν εισιτήριο για την Καβάλα, μα εκκρεμεί το εισιτήριο Μπουένος Άιρες- Ελλάδα…
… Με πρόεδρο τον κύριο Βεργύρη, μεγάλη η χάρη κι η τιμή όλων υμών, γιατί έγινε ένα με εσάς, αφήνοντας έγνοιες προσωπικές και σπίτι, για εσάς…
… Ελληνική σημαία σας παραδίδεται, εν μέσω Ύμνων Εθνικών, και η τιμή είναι δική μας…
Κι έμοιαζε με λειτούργημα, σήμερα καταργήσαμε τα όρια, τη σιδεριά στη σκάλα τη μαρμάρινη˙ κράτησαν όλοι την ελληνική ή ευρωπαϊκή σημαία, κι η σάλα θύμιζε ταινία του Ρόμπιν Γουίλλιαμς «τα Ξυπνήματα», που τράνταξε από έξαφνη ένταση, χορό, χτυπήματα, χειροκροτήματα…
… Κι όσοι δεν μπόρεσαν να χτυπήσουν παλαμάκια διά χειρών, αρκούσε ότι τα χτύπησαν διά καρδιών…
7.Ελληνικό Ίδρυμα στην Αργεντινή:
… τελευταία ολόκληρη νύχτα και ημέρα απόψε, κι η τελετή λήξεως αφιερωμένη σε όλους εκείνους, που ενώθηκαν, Έλληνες, Φιλέλληνες, Αργεντινούς, Φίλους Λατίνους, στα μικρόφωνα, για την Ελληνική Κοινότητα, Άγγελος Κωνσταντίνος Βουκελάτος, γι’ Άγιο Δημήτριο, Βεργύρης Κωνσταντίνος, και την Ελληνική Ομοσπονδία, ο Αλεχάνδρο Κωνσταντίνος Στρατιώτης, για τον Αθηναγόρα και το Διαπιστευμένο Ελληνικό Σχολείο, διευθύνουσες «προφεσόρες» Σοφία Αντωνόγλου και Λάουρα Παπαγιάννη, και για την Ομογένεια, εκατοντάδες άνθρωποι, ελπιδοφόροι, μαζί και χορευτές, Μάριος Κουτσοβίτης, δάσκαλος και πρωτοχορευτής, η Αλεξία, που έμοιαζε με γόνο βασιλικό, η Κεφαλλονιά να δίνει το πιο δυναμικό παρών, Χουάν Κρους και Μπρούνο, Ουλίσες και Κάρλα Αντωνέλλα Κουκουλάς, Σοφία Τσώλης Ανχελίδης, Βικτώρια Ανχελίδης, Ουλίσες- Οδυσσεύς Χερμάν Κοντρέρας, Μαρία Ινές Μπιτζιμενιάν, κι η Θεία Σίλβια μαζί, Μάριο Ρουμπέν Κουρδογλανιάν, Κούρτης Νικόλαος και Κούρτη Νατάλια, Λόπες Εγκλέσος Κωνσταντίνα, Μπόρμπολης Χόρχε Μπούργος, Μιλέα Νιέβας Φολερός, Μακρής Ελεονώρα, σύνθετα, πολυσύνθετα επίθετα μαζί, μείξεις ανθρώπων που αγαπήθηκαν σε μια ζωή…
Μετά τρεμάμενης φωνής παραδόθηκε κι εδώ, η τελευταία μας ελληνική σημαία.
Κλάψαμε, χορέψαμε, γελάσαμε, κι η ώρα τρεις νυχτερινή, σε λίγο θα ξαναγινόταν ογδόη πρωινή, στα δεδομένα της Ελλάδας.
Και αναφώναξε ο Στρατιώτης Κωνσταντίνος, «αυτό θα πει ελληνική καρδιά, un corazón puro heleno», και έσυρε όμορφο, με μελαγχολική χροιά ζεϊμπέκικο χορό…
Όσο κι αν το Ελληνοαργεντινό Εμπορικό Επιμελητήριο, ένα Χρηματιστήριο, το Κέφι του Έλληνα σεφ Καρανικόλα, κάποια triangulos de espinaca ή τρίγωνα από σπανάκι, οι εκδηλώσεις του πολιτισμού κι αποχαιρετισμού μας ήθελαν ακόμη καλεσμένους, φάνηκε πως ο χρόνος εδώ είχε παρέλθει ήδη πετώντας, «parece que el tiempo aquí, habia pasado ya volando»!
… κι όσοι μας έβλεπαν για πρώτη ή τελευταία μας φορά, χαιρέτησαν κι αυτοί, υπό βροχή καταρρακτώδη και συναισθήματα ανάμεικτα…









8. Επίλογος:
…… διασχίζοντας τα γκρι ψηλά βουνά του Αγίου Παύλου, κατά κόσμον Σάο Πάουλο της πορτογαλικής, είχε έρθει η ώρα να αφήσουμε τη Βραζιλία των είκοσι μίας ωρών, για μια άλλη Αργεντινή. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά, μετά απ’ τη Ζιμπάμπουε, θα προσγειωνόμασταν την επομένη των εθνικών εκλογών της χώρας υποδοχής!
Σ’ αυτή την αποστολή ήμαστε διαρκώς ευγνώμονες˙ ευγνώμονες στην Ασσιμόνε, τον Κάρλος και τη μεγάλη σωτήρια «καμιονέτα», που μας παρείχε καταφύγιο ζεστό στην πόλη Μαουά, ευγνώμονες που αλλάζαμε διαρκώς αεροπλάνα, χώρες, καιρούς κλιματικούς, μα δίχως ύπνους, νυσταγμούς και δίχως να μας συμβεί τίποτε από τα ανεξίτηλα παγκόσμια, ευγνώμονες στις σαράντα μία πτήσεων μεταβάσεως και σαράντα μία επιστροφής, ήταν κι αυτές μία κάποια στιγμή παρηγοριάς και περισυλλογής, ευγνώμονες στις τρεις μονές θέσεις της τελευταίας μας πτήσης προς τους Καλούς Ανέμους, Μπουένος Άιρες, ευγνώμονες που χωρέσαμε σε ένα ακόμη «θαύμα αυτοκίνητο», με οδηγό την αήττητη κυρία Χριστίνα, που από το μισό τόνο χορηγιών, χωρίς τα σωματικά κιλά μας, είχε απομείνει μία μικρή γωνιά παραθύρου να μας θυμίζει ότι κάπου κάπου υπάρχει και το φλας, ευγνώμονες που Πέσος τοπικά μ’ Ευρώ τουριστικά δε συμψηφίστηκαν ποτέ, ευγνώμονες που για όλα υπήρχε ένας τέλειος συγχρονισμός, «Love and time», αντίστοιχα με τη ρήση του Chris de Burgh, στο τραγούδι των Τουρκικών Αερογραμμών…
… Αργεντινή, εάν ήδη δεν έκλαψες για εμάς, μην κλάψεις, εμείς θα’ ξαναρθούμε…
(Αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Ελένης Μαντρατζή, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, 25 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου 2023).
Β’ Μέρος: Κυρίως μέρος δελτίου τύπου:
«… Το ελληνικό πνεύμα και ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκονται εντός και εμπρός από κάθε επίτευγμα, κληρονομιά και μεγαλείο και εμπνεόμενοι εμείς από όλα αυτά, που συναποτελούν μία θεμελιώδη παγκόσμια ιστορική παράδοση, είμαστε ικανοί να οικοδομούμε την ειρηνική συνύπαρξη των λαών με βάση το διάλογο, τη συνάντηση, τη διαπραγμάτευση».
(Απόσπασμα από το χαιρετισμό του κ. Δημητρίου Βερβεσού, Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Εθνικό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Οικονομικών Σπουδών, Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Ελληνισμό, Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδος, Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση Νόστος, Δήμος Μπουένος Άιρες, Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, Τελετή Λήξεως Ελληνικής Κοινότητας Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Σάββατο, 25 Νοεμβρίου- Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023).
Με τα γαλανόλευκα χρώματα των δύο χωρών ντύθηκε και έλαμψε το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 25 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου 2023, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελλήνων Ομογενών, Αργεντινών, Λατινοαμερικανών και Φιλελλήνων, που ταξίδεψαν από διάφορα σημεία του κόσμου, για να δώσουν το παρών στην προβολή και διάδοση του Ελληνισμού.
Δραστηριότητες ακαδημαϊκές, ανθρωπιστικές και πολιτιστικές, διήνθησαν την Ελληνοαργεντινική Εβδομάδα Φιλίας, υπό τη συνδιοργάνωση της Βαλκανικής Αμφικτυονίας, εκπροσωπουμένης από τη Δρα. Ελένη Γ. Μαντρατζή, δικηγόρο και πρόεδρο, την κ. Κυριακή Δαγγούλη- Στυλιανίδη, επιχειρηματία εκ Θεσσαλονίκης και την κ. Παρασκευή Καρανικόλα- Χατζηστεφάνου, παιδαγωγό, μέλη και κοσμήτορες, διά της παρουσίας τους, της Αμφικτυονίας, σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Ιερά Αρχιεπισκοπή Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, υπό τη διεύθυνση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής Ιωσήφ Μπος και το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολεως, την Ελληνική Πολιτιστική Οργάνωση «Νόστος» και την πρόεδρό του, Δρα. Χριστίνα Τσαρδίκου, ιατρό, πλαστική χειρουργό, στα πλαίσια του Δωδεκάτου Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Ελληνισμό, που διοργάνωσε, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μπουένος Άιρες και το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών, το Δήμο Μπουένος Άιρες, το Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, την Ελληνική Κοινότητα Μπουένος Άιρες, το Ελληνικό Ίδρυμα στην Αργεντινή, τον Ελληνικό Σύλλογο Αλληλεγγύης- Γηροκομείο «Άγιος Δημήτριος» του Μπουένος Άιρες, τα Σχολεία Αθηναγόρας και Διαπιστευμένο Ελληνικό Ινστιτούτο (Instituto Incorporado Helenico), που απετέλεσαν και τους αποδέκτες του ανθρωπιστικού και πολιτιστικού υλικού.
Σημειώνεται ότι το ως άνω Δωδέκατο Παγκόσμιο Ελληνικό Συνέδριο της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργανώσεως «ΝΟΣΤΟΣ», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 27- 29 Νοεμβρίου 2023, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αργεντινή, του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Τμήματος Φιλοσοφίας και Φιλολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου Μπουένος Άιρες, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Ιδρύματος Μαρίας ΤΣΑΚΟΥ, του Διεθνούς Οργανισμού Διαδόσεως της Ελληνικής Γλώσσας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας της Αργεντινής, της Φωνής της Ελλάδας, με παρουσιάστρια στην Αργεντινή την κ. Χριστίνα Τσαρδίκου, πρόεδρο του ΝΟΣΤΟΥ, της ERT WORLD, του Συνδέσμου Επιστημόνων της Αργεντινής, του Συνδέσμου Συγγραφέων της Αργεντινής, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, της Διεθνούς Ενώσεως Συγγραφέων Ελληνικής Γλώσσας και της Βαλκανικής Αμφικτυονίας.
Εξάλλου, η διεθνής διημερίδα στο Πανεπιστήμιο Μπελγράνο, υπό τη διοργάνωση του Δρος. Dino Luis Bellorio Clabot, Πρυτάνεως και Προέδρου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Μπελγράνο και του Δρος. Jose Luis Ghioldi, Προέδρου του Πανεπιστημίου Μπελγράνο, με έδρα το Μπουένος Άιρες, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Νοεμβρίου- 1 Δεκεμβρίου 2023, στα πλαίσια του 28ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, με έδρα το Expo City, το Dubai και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και με θέμα «Por el derecho humano al futuro, a las puertas de la COP 28, Dubai, Unir, Actuar y Cumplir/ Για το ανθρώπινο δικαίωμα στο μέλλον, στις πύλες της COP 28, Ενωθείτε, Δραστηριοποιηθείτε και Εκπληρώστε», με συμμετοχή καθηγητών από την Αργεντινή, την Ελλάδα, το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ, και συγκεκριμένα των Δρων. Dino Luis Bellorio Clabot (Αργεντινή), της Ελένης Μαντρατζή, που εκπροσώπησε την Ελλάδα, με θέμα «Αριστοτέλης, Περιβαλλοντική Ηθική και Ποινικό Δίκαιο», Daniel Roque Vitolo (Αργεντινή), Leila Devia (Αργεντινή), Aquilino Vazquez Garcia (Μεξικό), Patricio Maraniello (Αργεντινή), Maria Victoria Zaraboso (Αργεντινή), Marcelo Lopez Alfonsin (Αργεντινή), Eduardo Cardoza Mata (Πρέσβης του Ελ Σαλβαδόρ), Micaela Bonafina (Αργεντινή), Juan Walsh (Αργεντινή), Maria Clara Pardo (Αργεντινή), Maria Pia Bernardo (Αργεντινή), Miguel Asturias (Αργεντινή), Leticia Krannichfeldt (Αργεντινή), Ing. Leonardo Galaburri (Αργεντινή), Ing. Pablo Bahamonde (Αργεντινή), Axel Quincke (Αργεντινή) και Magali Giovanelli Petito (Αργεντινή).
Την Εβδομάδα Ελληνοαργεντινής Φιλίας, την οποία πλαισίωσαν πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και δραστηριότητες ανθρωπιστικής προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων δράσεων και παραστάσεων, αδελφοποιήσεως, εις ένδειξη αναγνωρίσεως φιλίας και συνεργασίας, διδασκαλίας χορών, τραγουδιών και τεχνών, ολοκλήρωσε η Τελετή Λήξεως, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας και της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής, παρουσία και της Πρεσβείας της Ελλάδος, και συγκεκριμένα της κ. Ελισσάβετ Φωτιάδου, Πρέσβειρας και του κ. Φώτη Φιλέντα, Προξένου.
Εορταστικό χαιρετισμό, ως σύμβολο φιλίας των δύο λαών, απηύθυνε ο κ. Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Θερμές συγχαρητήριες ευχές και ευχαριστίες διαβιβάζονται στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής, κ. Ιωσήφ Μπος και την υπεύθυνη γραμματείας της Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής, κ. Μαριάνχελες Κουδάκη, την κ. Χριστίνα Τσαρδίκου, ιατρό, πλαστική χειρουργό και πρόεδρο της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργανώσεως «ΝΟΣΤΟΣ», τον κ. Κωνσταντίνο- Άγγελο Βουκελάτο, πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μπουένος Άιρες, καθώς και την κ. Αλεξία Γουναρίδη, γενική γραμματέα της Ελληνικής Κοινότητας Μπουένος Άιρες, τον κ. Κωνσταντίνο Βεργύρη, πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Αλληλεγγύης- Γηροκομείου «Άγιος Δημήτριος» του Μπουένος Άιρες, τον κ. Αλέξανδρο- Κωνσταντίνο Στρατιώτη, πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος στην Αργεντινή, την κ. Σοφία Αντωνόγλου, Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Αθηναγόρας του Μπουένος Άιρες, την κ. Μαρία Λάουρα Παπαγιάννη, Διευθύντρια του Διαπιστευμένου Ινστιτούτου της Ελληνικής Κοινότητας του Μπουένος Άιρες και τον κ. Μάριο Κουτσοβίτη, χοροδιδάσκαλο στην Ελληνική Κοινότητα Μπουένος Άιρες, όπως επίσης και σε μία προς μία τις οικογένειες της Ελληνικής Κοινότητας όλης της Αργεντινής, αλλά και το εκπαιδευτικό προσωπικό των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας και Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής, για όλη τη φιλοξενία, την καθημερινή υποδοχή, πνευματική και ηθική συμπαράσταση και αγάπη, με την οποία περιέβαλαν τα μέλη της Αμφικτυονίας στην Αργεντινή.
Ιδιαίτερη αναφορά εκ βάθους καρδίας διατυπώνεται για τον κ. Ευάγγελο Τσούκα, ιατρό- νευρολόγο, εκ Φλωρίνης, και υπεύθυνο διαχειρίσεως της ηλεκτρονικής σελίδας της Αμφικτυονίας, για όλη την ακούραστη επιμέλεια και αφοσίωσή του στους ανθρωπιστικούς σκοπούς της Αμφικτυονίας.
Η μεγάλη επιτυχία, με την οποία στέφθηκε η εν λόγω αποστολή αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και πέραν των προαναφερθέντων, σε έναν προς έναν τους ακολούθους ιδιώτες, εταιρείες και φορείς, τους οποίους Αργεντινοί, Έλληνες και Φιλέλληνες ευχαρίστησαν εγκαρδιότατα, για τη συμβολή, προσφορά, χορηγία και συμμετοχή τους, και συγκεκριμένα:
-
στον κ. Βερβεσό Δημήτριο, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας,
-
στον κ. Βουδικλάρη Αλέξανδρο, μαθητή λυκείου,
-
στη Βιομηχανία Ενδυμάτων «GREENTEX» και τον επιχειρηματία κ. Νιαβραδάκη Κωνσταντίνο,
-
στη Βιοτεχνία Καλτσών ΑΣΤΡΟΝ- Κωνσταντίνος ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΥΙΟΣ, και προσωπικά, στους υπευθύνους αυτής, κ. Ελένη, κ. Αικατερίνη Πετράκη και κ. Κωνσταντίνο Πετράκη,
-
στη Βιοτεχνία Καλτσών «ΣΥΜΕΩΝ Ελ. ΑΝΑΜΕΛΟΓΛΟΥ», και προσωπικά στον υπεύθυνο, κ. Πρίφτη Ανδρέα,
-
στο «Βραζιλιάνο», Καφεκοπτεία, και προσωπικά στους κ. Άννα Πλέσσα- Θεοδωρακοπούλου, δικηγόρο, και κ. Γεώργιο Θεοδωρακόπουλο, επιχειρηματία,
-
στην κ. Δαγγούλη Χατζηιωάννου Αγγελική, επιχειρηματία,
-
στον κ. Δημόπουλο Κωνσταντίνο, Δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω,
-
στον Εκδοτικό Οίκο ΕΑΡ, και προσωπικά, στους κ. Μερκούρη, κ. Μποζοβίτη και κ. Χαλκιόπουλο,
-
στα Ελληνικά Ταχυδρομεία – ΕΛ.ΤΑ.,
-
στην Επιχείρηση Σημαιών και Λαβάρων ΦΡΙΞΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ και προσωπικά, στην κ. Άννα Κοκκώνη, στην κ. Ελένη Κοκκώνη, στην κ. Σοφία Κοκκώνη και στον κ. Ηλία Κοκκώνη,
-
στον κ. Ζαγοράκη Θεόδωρο, Ποδοσφαιριστή,
-
στην κ. Καλατζή Μαρία, ζωγράφο και επιχειρηματία,
-
στον κ. Κοντρέρας Χερμάν Ουλίσες, επιχειρηματία,
-
στην κ. Κουκουλά Κάρλα Αντωνέλλα, υπεύθυνη γραμματείας της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αργεντινή,
-
στον κ. Κουρδογλανιάν Μάριο Ρουμπέν, ιδιωτικό υπάλληλο,
-
στον κ. Κούρτη Γεώργιο, συνταξιούχο,
-
στην κ. Κούρτη Νατάλια, μαγείρισσα,
-
στον κ. Κορρέση Αιμιλιανό, επιχειρηματία,
-
στον κ. Μαυρέλη Δημήτριο, Πρόεδρο της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Με την καρδιά μας»,
-
στον κ. Μπαϊγκόρρια Ιγνάτιο, Επιστήμονα Ψηφιακού Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μπελγράνο, Μπουένος Άιρες,
-
στον κ. Μπάζζι Γεώργιο Μοχάμεντ, νευροεπιστήμονα,
-
στην κ. Μπαλακάκη Ευφημία, ιδιωτική υπάλληλο,
-
στην κ. Μπιτζιμενιάν Μαρία Ινές, δικηγόρο,
-
στην κ. Μπουργκαζλή Φρύνη, ιδιωτική υπάλληλο,
-
στην κ. Μωυσιάδου Χριστίνα, μεταφράστρια του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδος και γραμματέα στην Πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα,
-
στην κ. Παπαθανασίου Δεμέτριος Ασσιμόνε, δικαστική υπάλληλο του Εφετείου, με έδρα τον Άγιο Παύλο (Σάο Πάουλο) Βραζιλίας,
-
στον κ. Πέγκερ Λόγκο Κάρλος Ζοσέ, επιχειρηματία, με έδρα τον Άγιο Παύλο (Σάο Πάουλο) Βραζιλίας,
-
στο Σούπερ Μάρκετ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Σκιάθου και τον υπεύθυνο πωλήσεων, κ. Μαρκόπουλο Κωνσταντίνο,
-
στην κ. Σπηλιάδη Πώλα, επιχειρηματία,
-
στον κ. Στεργιώτη Κορονάδο Όλιβερ, πρόεδρο της Οργανώσεως Nueva Vida, με έδρα τη Βενεζουέλα,
-
στη Δρα. Τσαντσαρίδου Αγγελική, Καρδιοχειρουργό,
-
στον κ. Τσώτσο Ευστάθιο, Καθηγητή Θεολογίας και Δάσκαλο Ελληνικής Γλώσσας στην Ελληνική Κοινότητα, με έδρα τον Άγιο Παύλο (Σάο Πάουλο) Βραζιλίας,
-
στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης Ελλάδος και προσωπικά, στην κ. Ελευθερία Φίλη, τον κ. Ηλία Χερχελετζή, την κ. Δέσποινα Τζήμα και την κ. Ελένη Φοράκη,
-
στην κ. Υφαντή Νίκη, υπάλληλο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,
-
στον κ. Φατσή Κωνσταντίνο, διευθυντή της Εταιρείας Οπτικοακουστικών Μέσων και Παραγωγών Pixel Farm Animation Studio,
-
στο «ΦΩΣ», Ορθόδοξο Χριστιανικό Βιβλιοπωλείο και προσωπικά, στον υπεύθυνο κ. Χρήστο Ζάμπουρα,
-
στην οικογένεια του κ. Βασιλείου Στυλιανίδη, χημικού μηχανικού, για κάθε πνευματική στήριξη,
-
και προσωπικά, στην οικογένειά μου, Γεωργίου και Ευθαλίας Μαντρατζή για την αέναη υποστήριξη στον ένα σκοπό.
Dr. Eleni G. Mantratzi
Supreme Court Lawyer
PhD Penal- Criminal Law, Democritus University of Thrace
LLM Civil Law, National and Kapodistrian University of Athens
Emmanouil Benaki 10, 105 64,
Athens, Greece
Tel: +30 210 321 54 92
Fax: +30 210 321 56 05
Mobile: +30 69 45 46 75 46
E-mail: eleni@elenimail.com
WWW: www.lawonline.gr